نگاهی دقیق به بازار عمده فروشی لوازم خانگی و محصولات آشپزخانه

-

      |    

-

      |    

-

       |    

1400\09\24

       |    

از گروه :

لوازم آشپزخانه یکی از بزرگترین مارکت های بین المللی است . در این مقاله نگاهی دقیقتر به عمده فروشی این محصولات خواهیم داشت
نگاهی دقیق به بازار عمده فروشی لوازم خانگی و محصولات آشپزخانه

عمده­ فروشی و بازار جهانی صادرات محصولات آشپزخانه

آشپزخانه­ی کامل یعنی آشپزخانه‌ای که برایتان رفاه به همراه می‌آورد یعنی در آن برای پخت‌وپز غذاهای مختلف، همه‌چیز در دسترس‌تان قرار دارد از لوازم ضروری مانند اجاق گاز، یخچال و قابلمه گرفته تا ابزاری مانند غذاساز و ماشین ظرف­شویی که برای پخت و پز آسان و سرعت بخشیدن به کارها طراحی شده اند. تنوع این مجموعه، بازار بزرگی از محصولات آشپزخانه در دسته­بندی­های مختلف فراهم کرده­ است.

دسته­ بندی محصولات آشپزخانه

در یک دسته­بندی بر اساس کد تعرفه­های گمرک جهانی می­توان محصولات آشپزخانه را به لوازم برقی آشپزخانه از جمله یخچال و فریزر با کد تعرفه 8418، ماکروویو آون با کد تعرفه 851650، تجهیزات برقی پخت و پز و کباب کردن با کد تعرفه 851660، وسایل پخت و پز برای سوخت گاز و غیره از جنس آهن یا فولاد با کد تعرفه­ی 732111، قهوه یا چای­ساز برقی خانگی با کد تعرفه 851671، ماشین ظرفشویی خانگی با کد تعرفه­ی 842211- ظروف چینی و سرامیک با کد تعرفه­ی 691110- ظروف شیشه­ای پیرکس و غیر پیرکس با کد تعرفه­ی 7013- ظروف چوبی آشپزخانه با کد تعرفه­ی 4419- ست قاشق چنگال و چاقو با کد تعرفه­ی 8215- ظروف پلاستیکی با کد تعرفه­ی 392410- سرویس پخت و پز که به دلیل تنوع جنس و ابزار به کد تعرفه­ی خاصی منحصر نشده است و در نهایت سرویس آشپزخانه شامل دم­کنی، دستکش فر، کیسه­ی نان و سبزی، دستگیره، حوله­ی آشپزخانه، پیش­بند، سبد نان، زیر بشقابی یا رومیزی، کاور مایکروویو تقسیم کرد.

سرویس پخت و پز شامل چه لوازمی است؟

ابزارهای پخت‌وپز طیف وسیعی از لوازم ضروری آشپزخانه را تشکیل می‌دهند از ماهیتابه و قابلمه گرفته تا چاقوها، رنده، آبکش و انواع وسایل دیگر. اما آنچه به طور متداول به عنوان سرویس پخت و پز در نظر گرفته می­شود ماهیتابه و قابلمه است. سرویس­های پخت و پز مدل­ها و جنس­های متنوعی از جمله مسی، چدن، گرانیتی، استیل، تفلون، آلومینیومی و … دارند. به­طور مثال سهم صادرات ظروف پخت و پز چدنی در بازار جهانی بیش از ۵ میلیارد دلار برآورد شده که کشورهای روسیه، برزیل، اوکراین، هلند و آفریقای جنوبی بزرگترین کشورهای صادر کننده ظروف آشپزخانه چدن به شمار می­روند.

بازار جهانی لوازم برقی آشپزخانه در اختیار چه کشورهایی است؟

لوازم برقی شامل دستگاه­ هایی مانند اجاق برقی، یخچال و فریزر، چای­ساز و قهوه­ ساز، غذاساز و ماشین ظرفشویی هستند که در صرفه­جویی در زمان، هزینه­ها و انرژی در حین پخت و پز به کاربر کمک می­کنند. به عنوان مثال در سال 2019، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا و کانادا بزرگترین واردکنندگان یخچال و فریزر بودند. صادرکنندگان برتر یخچال در سال ۲۰۱۹ نیز چین، مکزیک، ایتالیا، ایالات متحده، و آلمان بودند. در سال 2020 کره جنوبی از جایگاه ششم به جایگاه چهارم ارتقا پیدا کرد. در سال 2019، یخچال­ ها با 47 میلیارد دلار معامله، هفتاد و هشتمین محصول پرمعامله جهان بودند. تجارت یخچال 0.26 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل می­دهد. بازار جهانی لوازم برقی آشپزخانه در سال ۲۰۲۰ به ارزش ۲۶۶ میلیارد دلار آمریکا رسید.

عمده ­ترین صادرکنندگان و واردکنندگان ظروف پلاستیکی آشپزخانه کدام کشورها هستند؟

پلاستیک برای بسیاری از چیزها مانند کاسه، بشقاب، لیوان، سبد، نمکدان، ظروف نگهدارنده ی غذا، سطل نگهداری برنج و .. استفاده می شود. اینها وسایلی هستند که در آشپزخانه و سر میز شام وجود دارند. در سال 2019، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا و کانادا بزرگترین واردکنندگان میز پلاستیکی و ظروف آشپزخانه بودند. صادرکنندگان برتر نیز چین، ایالات متحده، آلمان، چین تایپه و ایتالیا بودند. در سال 2020 هلند و ترکیه جایگاههای سوم و چهارم صادرکنند­گان را به خود اختصاص دادند. تجارت ظروف پلاستیکی آشپزخانه 0.064 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل می­دهد.

ارزش مبادلات تجاری سرویس کارد و چنگال در بازار محصولات آشپزخانه

قاشق، چنگال، ملاقه، کفگیر، کیک خوری، چاقوی ماهی، چاقو کره، انبر قند و ظروف مشابه از ظروفی است که در تهیه و سرو غذا استفاده می­شود. این ظروف را می­توان از مواد مختلفی از جمله فولاد ضد زنگ و آلومینیوم ساخت. تجارت سرویس کارد و چنگال 0.015 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل می­دهد. در سال ۲۰۱۹ واردکنندگان عمده­ی مجموعه­های کارد و چنگال، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا، و هلند و برترین صادرکنندگان هم چین، ویتنام، آلمان، ایتالیا، و هلند بودند. در سال 2020 فرانسه پس از ایتالیا در جایگاه پنجم صادرکنندگان قرار گرفت. سرویس قاشق و چنگال بخشی از سرویس کارد و چنگال است.

صادرات ظروف شیشه­ ای به کدام کشورها سودآور است؟

ظروف شیشه ­ای پیرکس و غیر پیرکس مورد استفاده در آشپزخانه از جمله لیوان­های شیشه­ای، ظروف بلوری برای پذیرایی و سرو غذا و ظروف پیرکس مخصوص پخت و پز بخش بزرگی از کد تعرفه­ی گمرکی 7013 را تشکیل می­دهند. با توجه به اینکه این ظروف جزو محصولاتی هستند که هم شکننده هستند و هم تحت تاثیر تنوع و مدگرایی قرار می­گیرند، به صورت متناوب در سبد خرید مصرف­کنندگان قرار می­گیرند. ایالات متحده­ی آمریکا و آلمان اصلی­ترین واردکنند­گان ظروف شیشه­ای در جهان هستند.

کاربرد صنایع چوب در محصولات آشپزخانه

از چوب برای ساخت کارد و چنگال چوبی و دیگر لوازم چوبی در آشپزخانه­ها و اتاق­های ناهارخوری برای پخت و پز، سرو، و خوردن غذا استفاده می­شود. این ابزار 0.0087٪ از کل تجارت جهانی را به خود اختصاص می­دهند.

واحدهای رایج در عمده فروشی محصولات آشپزخانه

در عمده­فروشی وسایل آشپزخانه اعم از برقی یا غیربرقی با سایز کوچک و متوسط، فروش محصولات معمولا به صورت پک و بر حسب تعداد کارتن از هر محصول است که تعداد موجود در هر کارتن بسته به حجم کارتن تعیین­شده از طرف عمده­فروش و چگونگی بسته­ بندی می­تواند متغیر باشد به طور مثال 4 دستگاه چای­ساز در یک کارتن. وسایل مجموعه­ای مانند سرویس کارد و چنگال و یا سرویس آشپزخانه اغلب به صورت تعداد سرویس در هر کارتن به فروش می­رسند. این معیار برای وسایل بزرگی مانند اجاق گاز و یخچال بر پایه­ی تعداد دستگاه است مثلا فروش عمده با حداقل 7 دستگاه اجاق گاز.

نرخ سود حاصل از عمده­ فروشی در مقابل خرده ­فروشی

بر اساس آیین­نامه و ضوابط استفاده از ضرایب عمده­ فروشی و خرده­ فروشی کالا که در سال 85 به تصویب رسیده، در عمده­فروشی لوازم آشپزخانه حداکثر قیمت فروش از 3 درصد (برای لوازم سرمایه­ای مانند یخچال) تا 5 درصد (برای ظروف چینی و بلور) بیشتر از قیمت ارائه­شده در فاکتور خرید است. در حالی که این مقدار برای خرده­فروشی به همان ترتیب از 7 تا 17 درصد است یعنی 5 برابر قیمت عمده­فروشی برای ظروف پلاستیک، ملامین و یکبار مصرف و 2.3 تا 3.4 برای سایر کالاها. از سوی دیگر طبق جدول ضرایب تشخیص درآمد مشمول مالیات مصوب سال 1397، در حالی که مالیات عمده­فروشی محصولات آشپزخانه 5-3 درصد از میزان فروش است برای خرده­فروشی به جز برای لوازم سرمایه­ای (5 درصد)، برای سایر موارد از 10 تا 18 درصد فروش است که این مقدار برای کالاهای خارجی به بیشتر از 20 درصد هم می­رسد. به این ترتیب، با توجه به حجم بالای معاملات و گستردگی حوزه­های عملکردی برای عمده­فروش­ها در مقایسه با خرده­فروش­ها، به نظر می­رسد عمده­فروشی با سرمایه­ی اولیه­ی بالا به شرط برخورداری از زیرساخت­های لازم و فضای انبار به مراتب سودآورتر از خرده­فروشی باشد. گفته می­شود عمده­فروشان معمولا درصد حاشیه­ی سود عمده­فروشی خود را ۱۵ تا ۲۰ درصد در نظر می‌گیرند.

جمع بندی

محصولات آشپزخانه از ظروف پلاستیکی و شکستنی تا سرویس پخت و پز به دلیل تنوع بالا در مدل و سایز، بازار رقابتی شدیدی در سطح خرده­فروشی دارد چیزی که علاوه بر زیبایی و المان­های بصری به شدت تحت تاثیر کیفیت و قیمت محصولات است. بنابراین در فروش­ عمده­ی محصولات، تنوع جنس و کیفیت برای تامین نیاز تمام اقشار مصرف­کننده، در کنار طراحی بسته­بندی خلاقانه برای محصولاتی که بصورت غیر بسته­بندی خریداری شده­اند می­تواند در افزایش تمایل بنگاه­های خرده­فروشی برای خرید تاثیرگذار باشد. محصولات آشپزخانه به ویژه ظروف شکستنی و وسایل برقی به دلیل ظرافت ساخت و قیمت بالا در هنگام حمل و نقل عمده، در کارتن های محکم با حفاظ­های یونولیتی و پوشالی به صورت اصولی بسته­بندی می­شوند چرا که کوچکترین صدماتی در طی حمل و نقل، ضررهای هنگفتی به دنبال خواهد داشت. در بازار جهانی عمده­فروشی و صادرات محصولات آشپزخانه، کشورهای چین، ایالات متحده و آلمان بیشترین سهم از مبادلات تجاری را دارند. با وجودی که امروزه برندهای بسیار متنوعی در زمینه­ی سرویس پخت و پز، ظروف پلاستیکی و ظروف شیشه­ای و حتی در حوزه­ی تولید محصولات برقی آشپزخانه در کشور ما وجود دارد که کیفیت بسیاری از آنها از کیفیت کالاهای چینی و بسیاری دیگر از برندهای خارجی بالاتر است ولی متاسفانه آمار گمرکات کشور در طی سال­های اخیر صادرات ناچیزی را در این حوزه نشان می­دهد، چیزی که با حمایت دولت و مصرف­کننده­ی داخلی می­تواند در آینده­ی نزدیک روند افزایشی پیدا کند.

درباره بازار عمده فروشی و صادرات آرکارنو