آشپزخانهی کامل یعنی آشپزخانهای که برایتان رفاه به همراه میآورد یعنی در آن برای پختوپز غذاهای مختلف، همهچیز در دسترستان قرار دارد از لوازم ضروری مانند اجاق گاز، یخچال و قابلمه گرفته تا ابزاری مانند غذاساز و ماشین ظرفشویی که برای پخت و پز آسان و سرعت بخشیدن به کارها طراحی شده اند. تنوع این مجموعه، بازار بزرگی از محصولات آشپزخانه در دستهبندیهای مختلف فراهم کرده است.
در یک دستهبندی بر اساس کد تعرفههای گمرک جهانی میتوان محصولات آشپزخانه را به لوازم برقی آشپزخانه از جمله یخچال و فریزر با کد تعرفه 8418، ماکروویو آون با کد تعرفه 851650، تجهیزات برقی پخت و پز و کباب کردن با کد تعرفه 851660، وسایل پخت و پز برای سوخت گاز و غیره از جنس آهن یا فولاد با کد تعرفهی 732111، قهوه یا چایساز برقی خانگی با کد تعرفه 851671، ماشین ظرفشویی خانگی با کد تعرفهی 842211- ظروف چینی و سرامیک با کد تعرفهی 691110- ظروف شیشهای پیرکس و غیر پیرکس با کد تعرفهی 7013- ظروف چوبی آشپزخانه با کد تعرفهی 4419- ست قاشق چنگال و چاقو با کد تعرفهی 8215- ظروف پلاستیکی با کد تعرفهی 392410- سرویس پخت و پز که به دلیل تنوع جنس و ابزار به کد تعرفهی خاصی منحصر نشده است و در نهایت سرویس آشپزخانه شامل دمکنی، دستکش فر، کیسهی نان و سبزی، دستگیره، حولهی آشپزخانه، پیشبند، سبد نان، زیر بشقابی یا رومیزی، کاور مایکروویو تقسیم کرد.
سرویس پخت و پز شامل چه لوازمی است؟
ابزارهای پختوپز طیف وسیعی از لوازم ضروری آشپزخانه را تشکیل میدهند از ماهیتابه و قابلمه گرفته تا چاقوها، رنده، آبکش و انواع وسایل دیگر. اما آنچه به طور متداول به عنوان سرویس پخت و پز در نظر گرفته میشود ماهیتابه و قابلمه است. سرویسهای پخت و پز مدلها و جنسهای متنوعی از جمله مسی، چدن، گرانیتی، استیل، تفلون، آلومینیومی و … دارند. بهطور مثال سهم صادرات ظروف پخت و پز چدنی در بازار جهانی بیش از ۵ میلیارد دلار برآورد شده که کشورهای روسیه، برزیل، اوکراین، هلند و آفریقای جنوبی بزرگترین کشورهای صادر کننده ظروف آشپزخانه چدن به شمار میروند.
لوازم برقی شامل دستگاه هایی مانند اجاق برقی، یخچال و فریزر، چایساز و قهوه ساز، غذاساز و ماشین ظرفشویی هستند که در صرفهجویی در زمان، هزینهها و انرژی در حین پخت و پز به کاربر کمک میکنند. به عنوان مثال در سال 2019، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا و کانادا بزرگترین واردکنندگان یخچال و فریزر بودند. صادرکنندگان برتر یخچال در سال ۲۰۱۹ نیز چین، مکزیک، ایتالیا، ایالات متحده، و آلمان بودند. در سال 2020 کره جنوبی از جایگاه ششم به جایگاه چهارم ارتقا پیدا کرد. در سال 2019، یخچال ها با 47 میلیارد دلار معامله، هفتاد و هشتمین محصول پرمعامله جهان بودند. تجارت یخچال 0.26 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل میدهد. بازار جهانی لوازم برقی آشپزخانه در سال ۲۰۲۰ به ارزش ۲۶۶ میلیارد دلار آمریکا رسید.
عمده ترین صادرکنندگان و واردکنندگان ظروف پلاستیکی آشپزخانه کدام کشورها هستند؟
پلاستیک برای بسیاری از چیزها مانند کاسه، بشقاب، لیوان، سبد، نمکدان، ظروف نگهدارنده ی غذا، سطل نگهداری برنج و .. استفاده می شود. اینها وسایلی هستند که در آشپزخانه و سر میز شام وجود دارند. در سال 2019، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا و کانادا بزرگترین واردکنندگان میز پلاستیکی و ظروف آشپزخانه بودند. صادرکنندگان برتر نیز چین، ایالات متحده، آلمان، چین تایپه و ایتالیا بودند. در سال 2020 هلند و ترکیه جایگاههای سوم و چهارم صادرکنندگان را به خود اختصاص دادند. تجارت ظروف پلاستیکی آشپزخانه 0.064 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل میدهد.
ارزش مبادلات تجاری سرویس کارد و چنگال در بازار محصولات آشپزخانه
قاشق، چنگال، ملاقه، کفگیر، کیک خوری، چاقوی ماهی، چاقو کره، انبر قند و ظروف مشابه از ظروفی است که در تهیه و سرو غذا استفاده میشود. این ظروف را میتوان از مواد مختلفی از جمله فولاد ضد زنگ و آلومینیوم ساخت. تجارت سرویس کارد و چنگال 0.015 درصد از کل تجارت جهانی را تشکیل میدهد. در سال ۲۰۱۹ واردکنندگان عمدهی مجموعههای کارد و چنگال، ایالات متحده، آلمان، فرانسه، بریتانیا، و هلند و برترین صادرکنندگان هم چین، ویتنام، آلمان، ایتالیا، و هلند بودند. در سال 2020 فرانسه پس از ایتالیا در جایگاه پنجم صادرکنندگان قرار گرفت. سرویس قاشق و چنگال بخشی از سرویس کارد و چنگال است.
صادرات ظروف شیشه ای به کدام کشورها سودآور است؟
ظروف شیشه ای پیرکس و غیر پیرکس مورد استفاده در آشپزخانه از جمله لیوانهای شیشهای، ظروف بلوری برای پذیرایی و سرو غذا و ظروف پیرکس مخصوص پخت و پز بخش بزرگی از کد تعرفهی گمرکی 7013 را تشکیل میدهند. با توجه به اینکه این ظروف جزو محصولاتی هستند که هم شکننده هستند و هم تحت تاثیر تنوع و مدگرایی قرار میگیرند، به صورت متناوب در سبد خرید مصرفکنندگان قرار میگیرند. ایالات متحدهی آمریکا و آلمان اصلیترین واردکنندگان ظروف شیشهای در جهان هستند.
کاربرد صنایع چوب در محصولات آشپزخانه
از چوب برای ساخت کارد و چنگال چوبی و دیگر لوازم چوبی در آشپزخانهها و اتاقهای ناهارخوری برای پخت و پز، سرو، و خوردن غذا استفاده میشود. این ابزار 0.0087٪ از کل تجارت جهانی را به خود اختصاص میدهند.
در عمدهفروشی وسایل آشپزخانه اعم از برقی یا غیربرقی با سایز کوچک و متوسط، فروش محصولات معمولا به صورت پک و بر حسب تعداد کارتن از هر محصول است که تعداد موجود در هر کارتن بسته به حجم کارتن تعیینشده از طرف عمدهفروش و چگونگی بسته بندی میتواند متغیر باشد به طور مثال 4 دستگاه چایساز در یک کارتن. وسایل مجموعهای مانند سرویس کارد و چنگال و یا سرویس آشپزخانه اغلب به صورت تعداد سرویس در هر کارتن به فروش میرسند. این معیار برای وسایل بزرگی مانند اجاق گاز و یخچال بر پایهی تعداد دستگاه است مثلا فروش عمده با حداقل 7 دستگاه اجاق گاز.
نرخ سود حاصل از عمده فروشی در مقابل خرده فروشی
بر اساس آییننامه و ضوابط استفاده از ضرایب عمده فروشی و خرده فروشی کالا که در سال 85 به تصویب رسیده، در عمدهفروشی لوازم آشپزخانه حداکثر قیمت فروش از 3 درصد (برای لوازم سرمایهای مانند یخچال) تا 5 درصد (برای ظروف چینی و بلور) بیشتر از قیمت ارائهشده در فاکتور خرید است. در حالی که این مقدار برای خردهفروشی به همان ترتیب از 7 تا 17 درصد است یعنی 5 برابر قیمت عمدهفروشی برای ظروف پلاستیک، ملامین و یکبار مصرف و 2.3 تا 3.4 برای سایر کالاها. از سوی دیگر طبق جدول ضرایب تشخیص درآمد مشمول مالیات مصوب سال 1397، در حالی که مالیات عمدهفروشی محصولات آشپزخانه 5-3 درصد از میزان فروش است برای خردهفروشی به جز برای لوازم سرمایهای (5 درصد)، برای سایر موارد از 10 تا 18 درصد فروش است که این مقدار برای کالاهای خارجی به بیشتر از 20 درصد هم میرسد. به این ترتیب، با توجه به حجم بالای معاملات و گستردگی حوزههای عملکردی برای عمدهفروشها در مقایسه با خردهفروشها، به نظر میرسد عمدهفروشی با سرمایهی اولیهی بالا به شرط برخورداری از زیرساختهای لازم و فضای انبار به مراتب سودآورتر از خردهفروشی باشد. گفته میشود عمدهفروشان معمولا درصد حاشیهی سود عمدهفروشی خود را ۱۵ تا ۲۰ درصد در نظر میگیرند.
جمع بندی
محصولات آشپزخانه از ظروف پلاستیکی و شکستنی تا سرویس پخت و پز به دلیل تنوع بالا در مدل و سایز، بازار رقابتی شدیدی در سطح خردهفروشی دارد چیزی که علاوه بر زیبایی و المانهای بصری به شدت تحت تاثیر کیفیت و قیمت محصولات است. بنابراین در فروش عمدهی محصولات، تنوع جنس و کیفیت برای تامین نیاز تمام اقشار مصرفکننده، در کنار طراحی بستهبندی خلاقانه برای محصولاتی که بصورت غیر بستهبندی خریداری شدهاند میتواند در افزایش تمایل بنگاههای خردهفروشی برای خرید تاثیرگذار باشد. محصولات آشپزخانه به ویژه ظروف شکستنی و وسایل برقی به دلیل ظرافت ساخت و قیمت بالا در هنگام حمل و نقل عمده، در کارتن های محکم با حفاظهای یونولیتی و پوشالی به صورت اصولی بستهبندی میشوند چرا که کوچکترین صدماتی در طی حمل و نقل، ضررهای هنگفتی به دنبال خواهد داشت. در بازار جهانی عمدهفروشی و صادرات محصولات آشپزخانه، کشورهای چین، ایالات متحده و آلمان بیشترین سهم از مبادلات تجاری را دارند. با وجودی که امروزه برندهای بسیار متنوعی در زمینهی سرویس پخت و پز، ظروف پلاستیکی و ظروف شیشهای و حتی در حوزهی تولید محصولات برقی آشپزخانه در کشور ما وجود دارد که کیفیت بسیاری از آنها از کیفیت کالاهای چینی و بسیاری دیگر از برندهای خارجی بالاتر است ولی متاسفانه آمار گمرکات کشور در طی سالهای اخیر صادرات ناچیزی را در این حوزه نشان میدهد، چیزی که با حمایت دولت و مصرفکنندهی داخلی میتواند در آیندهی نزدیک روند افزایشی پیدا کند.