تقریبا جزء جدایی ناپذیر دکوراسیون هر منزلی ، فرش ها و قالی های ماشینی یا دست بافت ، پرده و موکت هستند.استفاده از این محصولات چه برای راحتی و آسایش خودتان باشد چه برای زیبایی ، دکوراسیون منزل شما را متحول می کند.در ادامه به معرفی این محصولات میپردازیم.
تاریخچه پیدایش فرش :
پیدایش فرش ها در تاریخ، زمان مشخصی ندارد. البته تمامی اسناد، گواه بر این هستند که پیدایش آن ها ریشه در شرق جهان دارد. در زمان های قبل از پیدایش فرش، انسان ها از حصیرهای بافته شده دست خودشان به عنوان پوشش روی زمینشان استفاده می کردند. انسان ها به مرور زمان آموختند که می توانند برای عایق گرما و نرم تر شدن این پوشش ها به جای نی، پشم گوسفندانشان را بریسند و ببافند تا قالی و فرش برای خود درست کنند. این طرح ها و نوع گره ها همگی در زمان، بر حسب مکان، آداب و رسوم و عوامل دیگر تغییر کردند تا فرش ها به شکل امروزی درآمدند.
معرفی انواع فرش:
به طور کلی فرشها از نظر روش بافت به دو دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
فرشهای دست بافت :
Ø فرشهای بافته شده از ابریشم
Ø فرشهای بافته شده از پشم
فرشهای ماشینی :
Ø فرشهای ماشینی که با پلی استر بافته میشوند
- فرشهایی که با پلی پروپلین بافته میشوند
Ø فرشهای ماشینی که با پلی آمید بافته میشوند
Ø فرشهایی که با الیاف آکریلیک بافته میشوند
انواع فرش دستبافت :
فرش های ایرانی دستبافت به دو دسته کلی قالی و قالیچه تقسیم می شوند. تفاوت اصلی قالی و قالیچه نیز به ابعاد آنها باز می گردد. فرش دستبافت ایرانی به طور کلی در ۳ قالب ترنج ، خشتی و افشان بافته شده که نوع ترنج آن از همه پرطرفدارتر است.
انواع نقشه فرش دستباف از نظر بافت :
Ø نقشه ربعی یا 1/4
Ø نقشه قدی یا 1/2
Ø نقشه قالیچه تمام یا سراسری
Ø نقشه تکراری یا واگیره
طرح و نقش در قالی ایرانی شامل موارد زیر میشود :
- طرح شاه عباسی
- طرح اسلیمی
- طرح افشان
- طرح بته جقه
- طرح درختی
- طرح شکارگاه
- طرح قابی
- طرح ترکمن و بخارا
- طرح گل فرنگ
- طرح ماهی درهم
- طرح محرابی
- طرح محرمات
- طرح گلدانی
- طرح ایلی
- طرح هندسی
- طرح آثار باستانی و ابنیه اسلامی
- طرح اقتباسی
- طرح تلفیقی
مواد به کار رفته در فرش دستباف :
یکی از مواد به کار رفته در تار و پود فرش دستبافت ایرانی پنبه و پشم میباشد که این نوع فرش و قالی به فرش یا قالی پشمی مشهور است. همچنین میتوان گفت در میان عشایر به جای نخ از پشم استفاده میشود.
اندازه رایج فرش های دستبافت :
متداول ترین اندازه های فرش دستبافت ایرانی 6متر، 9متر، 12 متر و 24 متر است که با توجه به فضای محیط انتخاب می شود.واحد شمارش فرش وقالی گلیم وپتو، تخته میباشد (مثلا به ۲۵ عدد فرش میگویند .۲۵ تخته فرش).
انواع تراکم و شانه های فرش ماشینی:
- فرش ۷۰۰ شانه
- فرش ۱۰۰۰ شانه
- فرش ۱۲۰۰ شانه
- فرش 1500 شانه
تفاوت فرش ۷۰۰ با ۱۰۰۰ شانه و ۱۲۰۰ شانه، 1500 شانه :
تفاوت فرش ۷۰۰ با ۱۰۰۰ شانه و ۱۲۰۰ شانه در موارد بسیاری است ، این تفاوت ها باعث شده است که هر کدام از این فرش ها ویژگی های خاص خود را داشته باشند از جمله تفاوت فرش ۷۰۰ با ۱۰۰۰ شانه و ۱۲۰۰ شانه و 1500 شانه در تراکم ، تفاوت در ضخامت فرش ، مواد اولیه به کار برده شده ، لطافت و زیبایی ، ارتفاع خاب ، تعداد گره و قیمت می باشد.
قیمت عمده فروشی فرش ماشینی و تفاوت آن با تکی فروشی:
از مهم ترین تفاوت هایی که بین خرید عمده و تکی فرش ها وجود دارد قیمت آن ها می باشد . تفاوت قیمت فرش دستبافت از بافنده تا مصرف کننده نهایی گاهی به ۳۰۰ درصد میرسد اما معمولا در حوزه فرش دست بافت چنانچه به صورت عمده و از کارگاههای تولیدی خرید شود و در تامین نخ و رنگ و اجرت تامین سرمایه شود میانگین تا ۱۰۰٪ سود متصور میباشد. در پخش عمده فرش به دلیل حجم بالای فرش و همچنین خرید از کارخانه تولید کننده، داراری قیمت پایین تری از خرده فروشی است. با توجه به مشکلات مالی و رقابتی کارخانجات فرش ماشینی ، به نسبت برندهای متفاوت ، سود عمده فروشی در این صنعت از ۱۵ الی ۶۵ درصد متفاوت است .در خرید فرش به صورت تکی وجود واسطه ها و دلالان نیز باعث افزایش قیمت آن ها می شود. در کل می توان گفت که قیمت عمده فروشی پایین تر است. البته قیمت فرشها با توجه به موارد مختلفی مشخص می گردد. هر چه تعداد تراکم و شانه در یک فرش افزایش یابد، قیمت آن نیز افزایش می یابد. به طور کلی قیمت با تعداد شانه و تعداد تراکم دارای رابطه مستقیم است.
به چه نكاتي در خريد فرش دقت كنيم :
بررسي فرش از لحاظ طرح و اندازه
بررسي كيفيت پرزهاي فرش
مشاهده پشت فرش از لحاظ نحوه تراكم و كوبيدگي پودها و يكنواختي طرح
بررسي فرش از لحاظ پوسيدگي و همچنين رفوشدگي
خريد از تجارتخانههاي معتبر كه فرش خريداري شده را ضمانت ميكنند.
اصــالت و تنوع در طرح
طول عمرو دوام فرش
قيمت مناسب ،منطقه جغرافيایي بافت ،تجملي بودن
شست و شو و مرمت پذیربودن فرش
تنوع در ســـایز واندازه فرش
تبليغات وشــناخت بازارفرش
روش بسته بندی فرش دستبافت :
مقدمات بسته بندی: در صورتی كه فرش ها در مقابل بید زدگی مقاوم نشده باشند باید قبل از این كه به صورت جمعی و یا تكی بسته شوند با نفتالین به طور یكنواختی آغشته شوند. فرش های ظریف را ابتدا در نایلون می پیچند و بین هر فرش لایه ای نایلون و یا گونی قرار می دهند.كلیه ی عدل ها باید كاملاً با گونی پوشانده شود. روكش بسته بندی باید به اندازه ای باشد كه روی بسته ها را كاملاً بپوشاند و روی هم تا شود و روكش باید با قیطان كنفی یا پنبه ای دوخته شود و فاصله دو ردیف بخیه نباید كمتر از ٥ سانتی متر باشد. . علامت گذاری بسته ها باید دارای برچسبی باشد كه اطلاعات زیر به نحو خوانا و ثابت روی آن نوشته شده باشد: الف. اسم كالا ب. وزن خالص پ. نام و نشان تولید كننده (صادر كننده) ت. كشور مبدأ ث. كشور مقصد
بسته بندي فرش ماشيني به دو صورت اتوماتيك و نيمه اتوماتيك انجام ميشوند
ماشين الات تمام اتوماتيك :
Ø دستگاه رول كننده تمام اتوماتيك
Ø دستگاه بسته بندي روكش نايلوني فرش ماشيني
Ø دستگاه شيرينگ اتوماتيك فرش ماشيني
با استفاده از اين سه دستگاه ، به صورت كامل بسته بندي اتوماتيك، زيبا و شكيل فرش هاي ماشيني ميشود كه راندمان توليد را به خوبي افزايش ميدهند.
موکت و معرفی انواع آن:
موکت چیست ؟ کلمه ی موکت (moquette) واژه ای فرانسوی است و برای نوعی کفپوش ساخته شده از جنس اکرلیک ، پلی پروپیلن ، پلی استر به کار میرود ، پیدایش موکت ها به گونه ای بود که برخی از تولید کنندگان فرش با ، حذف کردن بافت الیاف ، سعی کردند که الیاف را مستقیم به روی کفپوش بچسبانند ، و اینگونه بود که موکت ها به وجود آمدند.
انواع موکت :
Ø موکت تایل
Ø موکت کبریتی
Ø موکت نایلونی (پلی آمید)
Ø موکت اولفین (پلی پروپلین)
Ø موکت پلی استر
Ø موکت پشمی
Ø موکت تافتینگ
بهترین موکت چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- کیفیت الیاف، مواد اولیه و بافت موکت بسیار مهم است .
- موکت باید رنگ های جذاب و متنوع داشته باشد .
- طرح و مدل روی موکت هم برای خانواده ها مهم است، این طرح باید زیبا و خاص باشد.
- اگر موکت سبک باشد بهتر است، هم برای جابجا کردن و هم برای شست و شو .
- موکتی که برند باشد، برند بودن باعث اعتماد و خرید راحت تر می شود.
درخرید مستقیم موکت از کارخانه و به صورت عمده نسبت به خرده فروشی، قیمت ها بسیار پایین می باشد، بنابراین خرید به صورت عمده سود بیشتری برای فروشنده به همراه دارد . سود عمده فروشی در این صنعت بطور معمول از حدود ۱۰ درصد تا ۲۲ درصد میباشد اما در حوزه خرده فروشی برای برندهای معروف حدود ۱۵ درصد و برای برندهای بدون تبلیغ تا ۲۵ درصد نیز میباشد .
پرده چیست؟
حتما می دانید که یکی از ارکان ساخت هر خانه ای وجود پنجره است و پنجره ها می توانند بخشی از زیبایی هر خانه را تامین کنند.البته زمانی این زیبایی دو چندان می شود که پرده های زیبا بر آنها آویخته باشد. پرده بافت یا پارچه ای است که به عنوان حایل و فاصله ی بین دو جسم قرار میگیرد. در واقع پرده قطعهای پارچه است که برای جلوگیری از عبور نور یا باد یا کمنور کردن یک فضا استفاده شود.پردهها بیشتر در درون ساختمانها و جلوی پنجرهها آویزان میشوند.
تاریخچه پرده :
استفاده از پرده در مصر به حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد . شواهد نشان میدهد که مصریان باستان از پوست حیوانات به عنوان پرده درگاه استفاده می کردند . بعد ها ، آن ها از منسوجاتی که ابتدا از کتان و پنبه بود استفاده کردند .از شواهد کاوش در الینتوس یونان ، پمپئی ، شهر سوخته در ایتالیا و هرکولانیوم شهر باستانی در ایتالیا یافت شده است از پرده ضخیم جهت تقسیم اتاق در عصر کلاسیک استفاده می شده است . در عصر ویکتوریایی، استفاده از پرده در طراحی منازل بشدت رونق گرفت. درب و پنجره ها بوسیله ی پرده پوشانده میشدند. پرده نیز به وسایل اتاق های شلوغ شده از فرش و دکور و اثاثیه دیگر اضافه شدند.
انواع پرده :
- پرده اتریشی
- پرده حریر
- پرده روستیک
- پرده رومی
- پرده شید رول
- پرده کرکره ای
- پرده کلاسیک
- پرده گلدار
- پرده مدرن
- پرده والان دار
- پرده زبرا
خرید انواع پرده در طرح های متنوع را می تواند به بصورت عمده و تکی انجام می شود.. به دلیل نوع بیزنس در خرده فروشی و عمده فروشی ، سود این بیزنس در حوزه عمده فروشی به مراتب کمتر از خرده فروشی است .غیر از وارد کنندگان اصلی معمولا سود عمده فروشی در صنعت پرده بین ۱۲ الی ۲۵ درصد در نظر گرفته میشود اما در بخش خرده فروشی و با احتساب هزینه های دوخت و محل کسب و کار و نوع مشتریان ، سود این کسب و کار گاهی به بیش از ۱۰۰ ٪ نیز می رسد.
در خرید عمده پرده باید دقت کافی را داشت:
- تا جنس پرده از بهترین نوع پارچه باشد
- از لحاظ قیمت مقرون به صرفه
- کیفیت مناسب و قابلیت صادرات
مشکلات تامین این محصولات( فرش و موکت و پرده) چیست ؟
بازار در زمینه تامین مواد اولیه تولید فرش ماشینی و موکت با مشکلاتی همراه است که از این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- يكي از بزرگترين مشكلات واحدهاي نساجي در حال حاضر مشكل تامين مواد اوليه است، اگر تامين مواد اوليه براي واحدهاي نساجي مقدور نگردد، برنامه ريزي براي صادرات و فروش بدون تضمين تهيه مواد اوليه بي معني است.
- به ترخیص کالا از گمرکات و فرآیند واردات و تامین ارز در قبال صادرات و بازگشت ارز صادراتی، اشاره کرد.
- در بازار فرش ماشینی و موکت،پرده مرجعی بهعنوان قیمتگذار معرفی نشده و شرایط قیمتگذاری کاملا آزاد و بر پایه میزان عرضه و تقاضا و قیمت تمام شده است که این موضوع نوسان قیمت را در بازار به همراه داشته است.
جمع بندی و پیشنهادها
- حمایت های دولتی برای سرمایه گذاری در صنعت فرش، موکت و پرده ، از طریق اعزام هیات های تجاری ، تبلیغات گسترده ، بیمه قالیبافان ، سرمایه گذاری در زمینه آموزش و انتقال سلیقه مشتری به بدنه تولید غیره
- خلاقیت در طرح و ثبت آن
- جشنواره برای این محصولات و تجلیل ارز فعالان این عرصه
- آموزش برای افزایش توان رقابتی
در بین محصولات این تاپیک ارزش سرمایه گذاری در صنعت فرش بیشتر از محصولات دیگر میباشد لذا از آنجائیکه این محصول چند بعدی بوده و دارای جنبه های مختلفی می باشد. حفظ و صیانت از این صنعت بسیار حائز اهمیت است توجه به بهره وری و کاهش قیمت تمام شده ، اعزام هیات های تجاری به کشورهای هدف به منظور توسعه بازار ، دعوت از هیات های تجاری خارجی ، تبلیغات کیفیت و مزیت این محصولات و حمایت از فعالان این عرصه موجب می شود تا هنر – صنعت فرش بعنوان یکی از منابع اصلی صادرات غیر نفتی جایگاه والاتری را در عرصه جهانی کسب نماید . امید است که با طرح هدفمندی یارانه ها و برنامه ریزی ها و پیش بینی های بعمل آمده در حوزه بسته های حمایتی از سوی دولت ، که اقتصاد کشور رو به وضعیت مطلوب تری روی آورده و بستر مناسب تری در عرصه فعالیت های اقتصادی خصوصاً صنعت فرش و صادرات آن فراهم گردد.
https://carpwash.com
https://www.avisacarpet.com
https://www.mashhadpardeh.com